Osmose

U bent van ons als glazenwasser gewend dat wij de ramen wassen m.b.v. een ladder, een inwasser en een wisser. Dit zal niet altijd meer op deze wijze plaatsvinden. Door steeds grotere beperkingen voor het gebruik van ladders en de twijfel over het verloop van de ladder, is er bij glasbewassing gezocht naar een alternatief. De begane grond, en de eerste etage worden nog wel m.b.v. de ladder gewassen maar de moeilijk bereikbare ramen, tweede en derde etages worden veelal gewassen d.m.v het z.g. telescoopsysteem, dit i.v.m. wet –en regelgeving.

Wat houdt het precies in? Door middel van een borstel op een telescoopstok borstelt en spoelt men de ramen inclusief de omlijstingen schoon. Het water wat hierbij wordt gebruikt, is gedemineraliseerd. Dit pure water heeft een reinigende werking. Hierdoor hoeft er dan ook geen reinigingsmiddel gebruikt te worden. Belangrijk bij deze werkwijze is dat men goed spoelt met het pure water. Door dat er goed gespoeld wordt, zal al het vuil op de ramen en kozijnen verwijderd worden. Hierdoor blijft er na de spoeling alleen maar schoon puur water achter. Het pure gedemineraliseerde water hoeft dan ook niet meer door een wisser van het raam te worden verwijderd. Het droogt door de puurheid streeploos op.

De voordelen van telescoopglasbewassing:
• Milieuvriendelijk (geen reinigingsmiddelen)
• Geschikt voor reinigen van glas, kozijnen, gevelbeplating etc.
• Anticiperend op eventueel toekomstig ladderverbod

Wat is de techniek? We kennen water als H2O leder watermolecuul bestaat uit één atoom zuurstof twee atomen waterstof. Deze atomen bestaan in water als twee geladen ionen. Eén waterstof atoom is een positief geladen waterstofion (zuur); de ander is gebonden aan het zuurstof atoom om zo een negatief geladen hydroxideion (alkalisch) te vormen. Puur water kent hierdoor een opmerkelijk oplossend vermogen, te denken aan bekwaamheid van deze geladen ionen om op dezelfde manier verbindingen met andere ionen aan te gaan. Dat wil zeggen: de positieve en negatieve ladingen trekken elkaar aan. Deze eigenschap van puur water wordt gebruikt bij telescoopglasbewassing, verkregen door omgekeerde osmose. Wanneer puur water over een oppervlak vloeit, lossen dus alle mogelijke vervuilingen op en laat het een streeploos oppervlak na. Dit alles uiteraard bij gedegen sproeien (10 bar), mechanisch borstelen en nasproeien.